Rozmiar czcionki:
A
A
A
Kontrast:
a
a
a
a

Different - najbardziej wyjątkowa restauracja!

Restauracja Different to wyjątkowe miejsce na mapie Warszawy, w którym posiłki je się w ciemności, a kelnerami są osoby niewidome. O genezie jej powstania, działaniu i trudach funkcjonowania w pandemii opowiada Anna Bocheńska-Wiatr, prezeska Fundacji pomocy rodzinie "Człowiek w potrzebie", założycielka restauracji.

Głównym trzonem działalności fundacji jest działalność charytatywna. Skąd zatem pomysł na założenie restauracji?

- Nasza fundacja ma 15 lat. Jej celem jest niesienie pomocy ludziom, którzy z przyczyn losowych znaleźli się w trudnej sytuacji. Prowadzenie fundacji to przede wszystkim szereg wyzwań związanych m.in. z zapewnieniem ciągłości finansowej. Żeby zapewnić sobie stałe źródło finansowania zdecydowaliśmy się spróbować czegoś innego - ekonomii społecznej. Podmioty ekonomii społecznej - w  odróżnieniu od klasycznego przedsiębiorstwa - nie nastawiają się na maksymalizację zysku. Łączą działalność gospodarczą z celami społecznymi. Może to być np. np. zatrudnianie osób zagrożonych wykluczeniem społecznym, czy dbałość o ekologię. Nasza restauracja to przykład aktywnego wsparcia osób z niepełnosprawnościami. U nas goście są obsługiwani przez niewidomych kelnerów.

Ciekawy również jest sam koncept restauracji....

- Tak, ponieważ goście, którzy nas odwiedzają mogą doświadczyć świata w absolutnej ciemności i choć przez chwilę poczuć się jak osoba niewidoma. W Different serwujemy dania europejskiej kuchni fusion w trzech wariantach - mięsnym, rybnym i wegetariańskim. Sama pierwszy raz na kolację w ciemnościach wybrałam się w 2008 roku, podczas odwiedzin jednej z pierwszych restauracji tego typu - paryskiej "Dans le Noir?", tak narodził się pomysł na otworzenie podobnej restauracji, z tym że w Polsce.

Otwarcie restauracji poza biznesowym zacięciem wymaga także środków. Skąd wzięli państwo środki?

- Zdecydowana większość instytucji finansowych czy funduszy pożyczkowych, która działa na polskim rynku nie ma oferty skierowanej do instytucji pozarządowych takich jak nasza fundacja. W związku z tym wybór był jeden. Skorzystaliśmy z unijnej pożyczki z programu Wiedza Edukacja Rozwój dla podmiotów ekonomii społecznej.

Co udało się sfinansować dzięki unijnym środkom?

- Środki z pożyczki przeznaczyliśmy na wynajęcie i remont lokalu, a także zakup podstawowego wyposażenia takiego jak stoły, czy krzesła. Dzięki pożyczce otworzyliśmy Different - restaurację w ciemności. Jest to wyjątkowe i unikatowe miejsce, nigdzie indziej w Polsce obsługujący kelnerzy nie są osobami niewidomymi.

Restauracja cieszy się dużą popularnością wśród gości. Jednak pandemia i obostrzenia z nią związane spowodowały zamrożenie branży gastronomicznej. Jak sobie Państwo radzą w tym trudnym czasie?

- Obecnie wykorzystujemy naszą kuchnię do gotowania obiadów w ramach akcji Posiłki Kryzysowe. Dowozimy obiady, pieczywo i produkty spożywcze dla ponad 50 osób, głównie osób w wieku 75+. Dowozy na terenie Warszawy odbywają się we wtorki, czwartki i soboty. Chcąc zapewnić przetrwanie restauracji i miejsca pracy dla 17 osób z niepełnosprawnościami, otworzyliśmy "Manufakturę dobroci" - sprzedaż własnoręcznie zrobionych przetworów takich jak powidła śliwkowe, musy i soki z ekologicznych jabłek i gruszek. Ze swojej strony gorąco zachęcam do zakupu, bo cały zysk ze sprzedaży przeznaczany jest na działalność fundacji. Najmłodszym dzieckiem naszej fundacji jest Be|different - catering dietetyczny, dostępny na terenie całego kraju. Do wyboru jest 6 diet z możliwością wyboru ich kaloryczności, a zamówienie można złożyć na stronie: differentcatering.pl.  Głęboko wierzę, że podjęte przez nas starania pomogą nam przetrwać ten bardzo trudny i wymagający czas.


Przykład restauracji Different pokazuje jak ważne jest działanie na co dzień podmiotów ekonomii społecznej, które integrują osoby z niepełnosprawnością oraz zapewniają im miejsce pracy i rozwój. Dlatego tak ważne jest wpieranie Ich działalności, zwłaszcza teraz w czasie pandemii.

***

Liczba podmiotów ekonomii społecznej, do których zalicza się restauracja Different wynosi w Polsce, ok. 100 tys., w tym 85 tys. organizacji pozarządowych, 1500 spółdzielni socjalnych, 1200 jednostek reintegracyjnych. Podmioty te z uwagi na swój charakter, aktywnie szukają zewnętrznych źródeł finansowania. Środki są im potrzebne chociażby do pokrycia kosztów bieżącej działalności, czy wzrostu zatrudnienia. Tutaj na pomoc przychodzą Fundusze Europejskie, a konkretnie preferencyjne pożyczki unijne z programu Wiedza Edukacja Rozwój - na start i rozwój. Dzięki nim możliwe jest tworzenie nowych miejsc pracy dla osób z niepełnosprawnościami. To z kolei przyczynia się do poprawy jakości ich życia i możliwości odnalezienia swojego miejsca w społeczeństwie.

Firmy z sektora ekonomii społecznej dotknięte trudną sytuacją związaną z pandemią COVID-19 od 25 marca mogą skorzystać ze specjalnych rozwiązań obejmujących zmiany warunków i zasad spłaty pożyczek, jak np. 6 miesięczna karencja w spłacie kapitału, maksymalnie 6-miesięczne wakacje kredytowe, czy dwukrotne obniżenie oprocentowania na okres nie dłuższy niż 12 miesięcy. Dostępne są także pożyczki płynnościowe na sfinansowanie bieżącej działalności i zapewnienie płynności finansowej. Więcej informacji na stronie dostępnych jest na stronie BGK.


Chcesz sięgnąć po Fundusze Europejskie? Skorzystaj z bezpłatnej pomocy konsultantów Punktów Informacyjnych! Po więcej informacji zajrzyj na stronę: 

www.pife.gov.pl

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o Funduszach Europejskich, wejdź:

www.funduszeeuropejskie.gov.pl
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy